PEMBERDAYAAN MASYARAKAT NELAYAN DANAU SINGKARAK MELALUI PENGEMBANGAN IKAN BILIH ASAP

  • Deivy Andhika Permata Universitas Andalas
  • Delvi Yanti Universitas Andalas
Keywords: bilih smoke fish, smoked, Singkarak lake

Abstract

One of the main results is the fish bilih Singkarak Lake. Fish Bilih (Mystacoleuseus padangensis) is a worldwide endemic fish found only in Singkarak Lake. Fish quickly experiencing a process of decay compared with other materials including fish bilih man. One way of preserving fish, among others, by way of fumigation. The objectives and specific targets are achieved on KKN-PPM activities: 1. Obtain a method of curing fish bilih as a preservative as well as to add flavor and retain quality bilih fish. 2. The method of packing fish bilih obtain interesting, durable, and hygienic. The method applied activities, can be reached through the approach to the fishermen to grow and increase the motivation for the development of the fish so that the smoke bilih KKN-PPM program is implemented well received. The activities carried out by the method of participative and action in the community of fishermen target group. This activity by students participating in KKN PPM together with partner groups (PNPS) and goverment Nagari Singkarak. Fish bilih result smoke in these activities has a water content of 9.08% fish skin that looks shiny.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Badan Pengkajian Penerapan Teknologi. 2010. Ikan Asap. http://www.warintek.ristek.go.id/

Diana, Y., Yempita E. dan Yusra. 2014. Studi Mutu Ikan Bilih (Mystacoleucus padangensis Blkr) Goreng dan Asap yang Dipasarkan di Kota Padang. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan. Universitas Bung Hatta

Hattula, T. and T. Luoma. 2001. Use of Liquid Smoke Flavouring as an Alternative to Tradisional Flue Gas Smoking of Rainbow Trout Fillets (Oncorhynchus mykiss). Lebensm.-Wiss. u-Technol., 34:521-525.

Swastawati, F., Bambang C, Iman S, Retno A.K. 2017. Penguatan usaha pengasapan ikan “kub asap indah”, desa Wonosari, Kecamatan Bonang, Kabupaten Demak dengan teknologi pengemasan vakum. Jurnal Info. Volume 19, Nomor 1, Februari 2017. Hal 34-45
Published
2018-11-30
Section
Articles